Etik İlkeler ve Yayın Politikası

Yayın Etiği İlkeleri

Sosyolojik Bağlam Dergisi, yayın etiği konusunda ulusal ve uluslararası standartları temel alır ve ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde çalışır. Sosyolojik Bağlam Dergisi 04.10.2024 tarihinden beri COPE Yayın Etiği Komitesi üyesidir.

Yayınlanmak üzere dergimize gönderilen makalelerin etik ilkelere uygunluğu yazar(lar)ın sorumluluğundadır.
Yayımlanmak üzere gönderilen makalelerin daha önce yayınlanmamış ya da yayınlanmak üzere başka bir yere gönderilmemiş olması gerekir. Benzer ya da tekrar yayınların dergiye gönderilmesi halinde çalışma yazara geri gönderilir ve 1 (bir) yıl süre ile ambargo uygulanır.
Sosyolojik Bağlam Dergisi, yasal olarak kamuya açık olmayan insan katılımcılarla ilgili kişisel veya hassas verileri veya materyalleri içeren tüm araştırmaların resmi etik incelemeye tabi olmasını şart koşar.
Etik kurul izni gerektiren araştırmalar için (etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) makale bilgisi bölümünde yer verilmelidir.
Birden çok yazarlı makalelerde yazarların katkı oranlarını bildirilmesi gerekir.
Yayınlanmak üzere gönderilen makaleler, derginin yazım kurallarına uygun olmalı, makale şablonu kullanılmalı ve makale gönderim tarihleri içerisinde sisteme yüklenmelidir.
Sosyolojik Bağlam Dergisi, tarafsız incelemeyi sağlamak amacıyla editörlerden veya yayın kurulu üyelerinden gelen makaleleleri değerlendirme sürecinde gönderi sahibinin dergideki görevini askıya alır ve çıkar çatışmasına müsaade etmez.
Yüksek lisans ve doktora öğrencileri danışmanları ile birlikte (ilk yazar öğrenci – ikinci yazar danışman öğretim üyesi) kaleme aldıkları çalışmaları dergiye gönderebilir.
Aynı yazarın aynı yayın döneminde sadece bir makalesi işleme alınır ve hakemlerden geçerse yayımlanır.
Yayın için gönderilen makalelerde yazarlardan hiçbirinin ismi, yazar listesinden silinemez ve yeni bir isim yazar olarak eklenemez ve yazar sırası değiştirilemez.
Yayın Kurulu’nun talebi üzerine yılda bir kez özel sayı yayımlanabilir.


Araştırma Etiği İlkeleri

Sosyolojik Bağlam Dergisi araştırma etiğinde en yüksek standartları gözetir ve aşağıda tanımlanan uluslararası araştırma etiği ilkelerini benimser.
Araştırmanın tasarlanması, tasarımın gözden geçirilmesi ve araştırmanın yürütülmesinde, bütünlük, kalite ve şeffaflık ilkeleri sağlanmalıdır.
Araştırma ekibi ve katılımcılar, araştırmanın amacı, yöntemleri ve öngörülen olası kullanımları; araştırmaya katılımın gerektirdikleri ve varsa riskleri hakkında tam olarak bilgilendirilmelidir.
Araştırma, katılımcılarından alınan bilgilerin gizliliği ve yanıt verenlerin gizliliğini korumalıdır. Araştırma, katılımcıların özerkliğini ve saygınlığını koruyacak şekilde tasarlanmalıdır.
Araştırma katılımcıları gönüllü olarak araştırmada yer almalı, herhangi bir zorlama altında olmamalıdırlar.
Katılımcıların zarar görmesinden kaçınılmalıdır. Araştırma, katılımcıları riske sokmayacak şekilde planlanmalıdır.
Araştırma bağımsızlığıyla ilgili açık ve net olunmalı, çıkar çatışması varsa belirtilmelidir.
İnsan denekler ile yapılan deneysel çalışmalarda, araştırmaya katılmaya karar veren katılımcıların yazılı bilgilendirilmiş onayı alınmalıdır. Çocukların ve vesayet altındakilerin veya tasdiklenmiş akıl hastalığı bulunanların yasal vasisinin onayı alınmalıdır.
Çalışma herhangi bir kurum ya da kuruluşta gerçekleştirilecekse bu kurum ya da kuruluştan çalışma yapılacağına dair onay alınmalıdır.
İnsan öğesi bulunan çalışmalarda, “yöntem” bölümünde katılımcılardan “bilgilendirilmiş onam” alındığının ve çalışmanın yapıldığı kurumdan etik kurul onayı alındığı belirtilmesi gerekir.


İntihal/Benzerlik Kontrolü

Dergiye gönderilen makaleler intihali engellemek için taramaktadır. İncelenmeye sunulan çalışmalarda intihal olup olmadığı Turnitin yazılımı kullanılarak kontrol edilir. Benzerlik oranın % 20’den az olması gerekir. Yayın kurulu intihal denetim raporunun sonuçlarına göre çalışma hakkında nihai kararını verir.


Sahtecilik ve Etik İhlal Bildirimi

Gönderilen çalışmaların araştırmaya dayanmayan verilerden üretilmesi durumunda söz konusu çalışmalar editör kararıyla reddedilir.
Sosyolojik Bağlam Dergisi’nde yayınlanan bir makalede önemli bir hata, intihal ya da etik ihlal fark edildiğinde dergi@sosyolojikbaglam.org adresine e-posta ile bildirimde bulunulması beklenir.


Düzeltme, Geri Çekme ve Endişe İfadesi

Düzeltme, geri çekme veya endişe ifadesi ile ilgili olarak COPE yönergeleri dikkate alınır ve yayın politikası gereği, bir makalenin geri çekilmesi aşamasında dergi editörüyle işbirliği halinde süreç işletilir.


Editöryal Gizlilik ve İtiraz Prosedürü

Sosyolojik Bağlam Dergisi’nin editörleri, dergiye gönderilen çalışmaları gizli belgeler olarak görür. Makale işleme sürecinde editörler, yayın kurulu üyeleri ve hakemler dışında erişime izin verilmez.
Sosyolojik Bağlam Dergisi’nin değerlendirme sonucu yazar(lar)a iletilen editör ve yayın kurulu görüşlerine yazar(lar)ın itiraz etme hakkı saklıdır.
Yazar(lar), çalışmaları için yapılan değerlendirme sonucu görüş ve yorumlara ilişkin itiraz gerekçelerini bilimsel bir dille ve dayanaklarını referans göstererek dergi@sosyolojikbaglam.org adresine e-postayla iletmelidir.

Translate »