Hakem Süreci İlkeleri

Değerlendirme İlkeleri

Sosyolojik Bağlam Dergisine yayınlanmak üzere gönderilen çalışmalar; makale şablonuna uygun olarak hazırlanmalı, dergi yazım kuralları, atıf, dipnot ve kaynakça gösterimine dikkat edilmelidir.
Ön kontrol aşamasında dergi yazım kurallarına uygun olarak hazırlanmayan çalışmalar yazarlarına düzeltme yapmaları için gönderilir ve işleme alınmaz.
Dergiye gönderilen makaleleri ilk olarak Baş Editör inceler. Amaç, kapsam ve yazım kurallarına uygun olan makaleler alan editörlerine, hakem sürecini başlatmaları için yönlendirilir.


Hakem Değerlendirmesi

Hakemlik süreci, çift taraflı kör hakemlik sistemiyle gizlilik içerisinde yürütülür.
Hakemlerin, alanında uzman, konu ile ilgili doktora tezi, kitap veya makalesi bulunmasına dikkat edilir.
Hakem inceleme süreci ortalama 15 gündür. Gerekli görüldüğü durumlarda bu süre hakem lehine uzatılabilir.
Hakemin incelediği çalışma hakkındaki görüş ve raporunu online hakem formu üzerinde en az 150 kelimelik bir açıklama ile gerekçelendirmesi talep edilir.
Hakemlerden ikisi ‘yayınlanamaz’ kararı verirse, makale Yayın Kurulu tarafından reddedilir.
Hakemlerden biri ‘yayımlanabilir’, diğerleri ‘yayınlanamaz’ raporu verirse, makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumsuz ise makale reddedilir. Olumlu ise Yayın Kurulu’nun değerlendirmesi ve onayından sonra dizgi sürecine geçilir.
Yazarlar, hakem görüşlerine katılmamaları durumunda itiraz hakkına sahiptirler. Yazar ve hakem arasındaki iletişim, gizlilik esasına uygun olarak sağlanır.


Tashih Aşaması

Hakemlerin inceledikleri metinde tashih yapılmasını istemeleri halinde, ilgili raporlar yazara gönderilir ve çalışmasını tashih etmesi istenir. Yazar, Word programında “Değişiklikleri İzle” özelliği açık olacak şekilde tashihlerini yapar veya metinde değişiklikleri farklı renk ile belirtir. Tashih ettiği metni alan editörüne sunar.


Alan Editörü Kontrolü

Gönderilen çalışmaların araştırmaya dayanmayan verilerden üretilmesi durumunda söz konusu çalışmalar editör kararıyla reddedilir.
Alan editörü, yazarın metinde kendisinden talep edilen düzeltmeleri yapıp yapmadığını kontrol eder.


Hakem Kontrolü

Tashih isteyen hakem, yazarın metinde kendisinden talep edilmiş düzeltmeleri yapıp yapmadığını kontrol eder.


Türkçe Dil Kontrolü

Hakem sürecinden geçen çalışmalar Baş Editör tarafından incelenir ve gerekli ise yazardan tashih istenir. Kontrol işlemi, en fazla 7 gün içinde tamamlanır.


İngilizce Dil Kontrolü

Türkçe dil kontrolünden geçen çalışmalar, İngilizce Dil Editörü tarafından incelenir ve gerekli ise yazardan tashih istenir. İngilizce dil editörünün kontrol işlemi, en fazla 7 gün içinde tamamlanır.


Yayın Kurulu İncelemesi

Teknik, akademik ve dilsel incelemelerden geçen makaleler, Yayın Kurulu’nda incelenerek yayımlanıp yayımlanmayacağı ile yayımlanacaksa hangi sayıya dahil edileceği karara bağlar. Kurul, oy çokluğu ile karar verir. Eşitlik olması durumunda nihai karar editörün kararı yönünde verilir.


Dizgi ve Mizanpaj Aşaması

Yayın Kurulu tarafından yayımlanması kararlaştırılan çalışmaların dizgi ve mizanpajı yapılarak yayına hazır hale getirilir ve incelenmek üzere yazarına gönderilir. Bu aşama en fazla 5 gün sürer.


Ulusal ve Uluslararası İndekslere Veri Gönderimi

Yayımlanan sayıya ait veri ilgili indekslere 15 gün içinde iletilir.


Formlar

Ön Kontrol Formu 

Yayın Kurulu İncelemesi Formu 
Ön İnceleme ve Benzerlik Taraması Formu 
Makale İnceleme Formu 
İngilizce Dil İncelemesi Formu 
Kitap Kritiği İnceleme Formu 

Translate »